Sidhuvudbild

Delfinen

Välkommen till Delfinen

På Delfinen går våra 3-åringar. Precis som på Sälen genomsyras dagarna av de dagliga rutinerna, där vi pedagoger är närvarande i lek och skapar en trygghet för barnen. På Delfinen är barnens nyfikenhet och leken i stort fokus. Det är viktigt att vi pedagoger lägger fokus på grundverksamheten, dvs att barnen känner sig trygga med pedagoger och kamrater samt på förskolan.
Vi strävar efter att miljön på Delfinen ska vara öppen, innehållsrik och inbjudande för att väcka barnens lust till att leka och lära. Miljön förändras när det gäller utbud av pedagogiskt material utifrån barnens intressen och behov.

På Delfinen utgår vi från barnens behov men även intressen och uppmuntrar till nya utmaningar, vi bygger på barnens styrkor och lyfter fram dem. Vi vill att barnens ska utveckla sina sociala och personliga förmågor. Vi strävar efter en sammansatt grupp där alla barn är bra kompisar. Vi strävar efter en verksamhet som är lustfylld, glädjerik genom att varje dag leka, lära och ha roligt tillsammans. Vi uppmuntrar barnen till att ta hänsyn, visa empati och till turtagning.

Varje vecka har vi gruppverksamhet då barnen får möjlighet att undersöka, utforska, prova och upptäcka nya saker tillsammans med medforskande pedagoger. Dessa aktiviteter planeras utifrån barnens individuella behov och vad de visar nyfikenhet och intresse kring.
En dag i veckan går vi till skogen eller en närliggande lekpark. Där får barnen möjlighet att utmana sin grovmotorik när de kliver över rötter eller klättrar i en lekställning och vi uppmuntrar deras rörelseglädje genom att vara aktiva pedagoger. Denna förmiddag genomsyras av Friluftsfrämjandets Mullekoncept, då vi pedagoger har gått utbildning avseende Mulle.

Vi arbetar aktivt med barnens förmåga till kommunikation vilket är betydande för det pågående lärandet samt för deras utveckling, både individuellt och i grupp. Vi pedagoger är lyhörda, inkännande och närvarande i verksamheten. Genom våra samlingar får barnen möjlighet att utveckla sitt språk genom rim, ramsor och sånger men också genom samtal, sagoberättande och flanosagor. I vår verksamhet väver vi in matematiska begrepp samt ger barnen möjlighet att utforska teknik och fysik. Vi använder oss också av digitala läromedel och har en lärplatta där barnen tillsammans med pedagoger kan söka fakta och lärande. Vi använder oss av appen Polyglutt som är en form av digitalt bibliotek där vi kan se och lyssna på sagor med hjälp av projektorn.